Обреж

Обедска бара

Обедска бара

Погледом на географску карту Срема, одмах се уочава  најтипичнији меандар на читавом току Саве, и изнад њега, попут одраза у огледалу потковичасто корито Обедске баре, које се пружа између Купинова и суседног села Обреж. Име је, највероватније, добила по средњовековном манастиру Обед, који је подигнут на њеним обалама.

Специјални резерват природе Обедска бара је у свету чувено мочврно подручје, које је кроз своју дугу историју представљало уточиште за живи свет, али и праву оазу за многобројне истраживаче, научнике и љубитеље природе. Има облик потковице, која представља некадашње корито реке Саве. Настала је пре више хиљада година и од тада до данас, много тога се променило, али њене природне вредности су остале и до данас сачуване. 

Обедска бара је једно од ретких, још увек очуваних плавних, ритских подручја у Европи са специфичностима као што су: столетне, мешовите шуме храста лужњака, колонија птица мочварица и бројне природне реткости. Прашума Дебела гора, која је препознатљива по столетним стаблима храста лужњака, била је и остала једна од најстаријих очуваних шума на старом континенту. На обалама Обедске баре постојала су насеља још од неолита. У средњем веку подигнуто је утврђење Купиник, као и неколико црквених објеката (Црква св. Луке, Црква благовештења манастира Обед…).

Подручје Обедске баре давно је привукло пажњу својом  лепотом. Да би се ово природно богатство сачувало, комплекс Обедске баре стављен је под заштиту.  Актом Аустро-Угарског двора, још давне 1874. године Обедска бара је први пут законски заштићена  као „царско ловиште“. Тако је наш бисер природе свега две године после Националног парка Јелоустон у Америци постао друго званично заштићено природно подручје у свету. Од 1994. године добија статус специјалног резервата природе прве категорије.

У туристичком смислу, резерват природе Обедска бара нуди бројне садржаје: могућност вожње чамцима, катамараном и бициклима, шетње уређеним стазама („Путеви ђурђевка“, „Стаза потковице“, „Кружна едукативна стаза“) , посматрање птица, пецање, као и могућност уживања у уређеном парку за одмор. Један од новијих, додатних садржаја је и Шумска медицина, Купање у свежем шумском ваздуху или „Šumski wellness“. Програм се састоји од лагане шетње шумом, менталног опуштања, медитације, унапређење духовне свести и различитих техника за јачање тела и ума. У ту сврху је на локалитету Остојића баштa направљена „Шумска колиба“, где се учесници програма Шумске медицине, могу одморити и угрејати уз ватру са отвореног огњишта, али и  уживати у церемонији испијања чаја.

Управљач Специјалног резервата природе Обедска бара је Јавно предузеће Војводинашуме.

линк: https://www.vojvodinasume.rs/ponuda/srp-obedska-bara/